26 mrt

Welk huidtypen zijn er?

Wist je dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is en je beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf? Omdat dit orgaan zo ontzettend belangrijk is, is het goed om te weten welk huidtype je hebt zodat je weet welke bescherming voor jou het beste is

Diverse huidtypes herkennen

De huid laat zich globaal in zes typen onderscheiden, hierbij zijn de kleur en het vetgehalte veelal bepalend. In onderstaand overzicht vind je de belangrijkste eigenschappen en kan je jouw eigen huidtype herkennen.

Kleur

Huidtype 1  
Uiterlijke kenmerken – zeer lichte huid, heeft vaak sproeten, met wit, rossing of lichtblond haar en lichte oogkleur.  
Verbrandingservaring – verbrandt zeer snel, wordt rood.  
Bruiningservaring – wordt niet bruin.
Beschermfactor zon – >30.

Huidtype 2
Uiterlijke kenmerken – lichte huid, lichte oogkleur en blond haar.  

Verbrandingservaring – verbrandt minder snel.  
Bruiningservaring – wordt langzaam bruin.  
Beschermfactor zon – 15-20.

Huidtype 3
Uiterlijke kenmerken – licht getinte huid, donkere ogen en donker tot bruin haar.  Verbrandingservaring -verbrandt zelden.  

Bruiningservaring -wordt gemakkelijk bruin.  Beschermfactor zon -10-15.

Huidtype 4
Uiterlijke kenmerken – getinte huid, mediterraan type, donkere ogen en haren.  Verbrandingservaring -verbrandt bijna nooit.  

Bruiningservaring -bruint zeer goed.  
Beschermfactor zon -5-10.

Huidtype 5
Uiterlijke kenmerken – donkere huid, Aziatisch type, donkere ogen en donker tot zwart haar.  

Verbrandingservaring -verbrandt nooit.  
Bruiningservaring -bruint zeer goed.  
Beschermfactor zon -<5.

Huidtype 6
Uiterlijke kenmerken – zeer donkere huid, negroïde type, donkere ogen en zwart haar.  Verbrandingservaring -verbrandt nooit.  

Bruiningservaring -bruint zeer goed.  
Beschermfactor zon -n.v.t.

Welke huidtypen zijn er?

Voor kinderen tot 16 jaar wordt sterk geadviseerd zonnebrandcrème met beschermfactor 20-30 te gebruiken wanneer deze in de zon gaan.

Vetgehalte


Je huid heeft van nature een zeker vetgehalte om zich te beschermen tegen de schadelijke factoren. Grofweg kan je het vetgehalte van de huid verdelen in de drie gradaties droog, normaal en vet.

Droge huid heeft de neiging te gaan schilferen, voelt na het wassen vaak droog en gespannen aan, heeft kleine poriën, is niet soepel en verouderd snel.

Normale huid daarentegen voelt zacht en zuiver aan, heeft een fijne structuur met samengetrokken poriën en is soepel en flexibel.

Vette huid is grover van structuur, glimt vaak, heeft wijde poriën die snel verstoppen, is soepel en verouderd traag.

Bescherming / verzorging  van de huid

Nu je weet welk huidtype je hebt kan je een betere keuze maken hoe je je huid het beste kan verzorgen. Van belang is om het vochtgehalte van de huid goed op peil te houden. Mensen met een droge huid zijn erg gebaat bij gebruik van vochtinbrengende crèmes. Heb je een lichte of gevoelige huid, gebruik dan crème met een hoge UV-beschermfactor en zonder kunstmatige ingrediënten.

Huidtypes en laser ontharen  

Afhankelijk van je huidtype stellen we bij Solution Clinic een persoonlijk plan op om voorgoed van je ongewenst haar af te komen. Om te weten welk huidtypen u heeft, maken we tijdens het gratis intakegesprek een huidanalyse

Terug naar actueel