Ieder mens heeft verspreid over zijn of haar lichaam circa 5 miljoen haarzakjes. Het is genetisch vastgelegd hoe deze haarzakjes over het lichaam zijn verspreid en welk soort haar eruit groeit. Beharing is niet voor iedereen even prettig en mensen kunnen zich schamen voor beharing op bepaalde plekken.

Er is vaak sprake van ongewenste lichaamsbeharing als er beharing op plekken aanwezig is waar men het liever niet heeft of als er sprake is van te veel haar, dus overbeharing. Of er sprake is van ongewenste lichaamsbeharing of overbeharing is, is vooral een persoonlijke mening en ligt niet medische vast.

Er kunnen verschillende vormen van overbeharing en problemen met haargroei zijn:

  • Hidradenitis suppurativa: Wanneer een haarzakje wordt afgesloten, dan ontstaat er een chronische ontsteking van de huid met de nodige klachten. Er is vaak sprake van hidradenitis suppurativa op plekken met veel zweetklieren en haarzakjes, zoals de binnenkant van de schaamlippen, billen, oksels en liezen.
  • Hirsutisme: Hirsutisme is ongewenste overbeharing bij vrouwen volgens een mannelijk beharingspatroon. Er groeit dus haar op plaatsen bij vrouwen waar normaliter alleen mannen beharing hebben. Denk hierbij aan de bovenlip, wangen, borst, onderbuik en op de benen. Dit type haar is vaak ook donkerder en dikker. Het gebruik van bepaalde medicijnen of problemen met de hormonen zijn de belangrijkste oorzaken van Hirsutisme.
  • Hypertrichose: Bij zowel mannen als vrouwen kan hypertrichose voorkomen. Dit is een overbeharing op een bepaalde plek op het lichaam. Soms is het aangeboren, maar kan ook spontaan ontstaan op latere leeftijd.
  • Ingegroeide haren: Ingegroeide haren, ook wel Pseudofolliculitis Barbae genoemd, is een ontsteking die ontstaat als gevolg van scheren en soms ook andere ontharingsmethodes. Een haar wordt dan door de bovenste huidlaag geblokkeerd en gaat dan in de huid groeien. Dit heeft de ontsteking tot gevolg.

Behandeling

Het verwijderen van haargroei kan zowel plaatsvinden om medische redenen maar nog vaker gebeurt het om cosmetische redenen.

Beharing verwijderen met behulp van een laser is een effectieve methode om definitief van beharing af te komen. De laser straalt een hoog geconcentreerde lichtbundel uit op de huid. Het licht van de laser wordt opgevangen door het pigment wat in de haren aanwezig is en in warmte omgezet. Dit zorgt er vervolgens voor dat het gehele haarzakje verwarmd wordt en daardoor inactief raakt. Uit een inactief haarzakje kan geen nieuwe haar meer groeien. Zie voor meer informatie over de behandeling laser ontharen.

  • Veilig & effectief
  • Ervaren huidtherapeuten
  • Hoogwaardige lasers
  • 7 dagen per week open
  • Altijd dezelfde behandelaar
Ongewenste haargroei

Behandelingen